Vaša korpa

7 stvari koje treba znati pre nego što pređete na TUBELESS sistem

TUBELESS je danas jako popularna reč u biciklizmu, ali šta to zapravo znači?

Verovatno ste čuli mnoge prednosti prelaska na ovaj da kažemo „novi sistem“ montaže spoljnih guma.
Vožnja na nižem pritisku, otpornost na bušenje, krpljenje.. Ko ne bi želeo da ovako nešto ima?

Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno nije. Niste pogrešili, ali niste ni 100% u pravu.
Da bi prelazak na TUBELESS učinili što bezbolnijim, fokusiraćemo se na 7 stvari koje treba da znate pre postavljanja guma. Nakon toga, sve je na vama!

PROVERITE KOMPATIBILNOST GUMA

TUBELESS gume za bicikl rade po istom principu kao i gume za automobile i motore. Kontakt između gume i felne je „air-tight“, ne propušta vazduh, što eliminiše potrebu za unutrašnjom gumom. Ono što „drži“ gumu na felni je unutrašnji pritisak, koji i drži samu gumu napumpanom. Ali, jedan od najvećih problema montaže TUBELESS guma je zapravo kompatibilnost spoljnih guma.

Postoje kitovi za konverziju točkova koji nisu tubeless, tako da ih prebacite u tubeless. Uvek je bolje koristiti točkove koji su fabrički tubeless, ali i dobro postavljeni kitovi za konverziju rade posao.

Ako stavljate nove gume – Proverite pakovanje vaših spoljnih guma, da proverite da li su gume TUBELESS ili ne.
Ukoliko želite da iskoristite Vaše stare gume – Proverite da li bočni zid gume ima neki od ovih natpisa:
TR – TUBELESS READY, TL – TUBELESS, UST – UNIVERSAL SYSTEM TUBELESS, TLR – TUBELESS READY, ili proverite direktno na sajtu proizvođača Vaših guma.

tubeless slike oznaka
Primeri oznaka UST, TL, TLR, TR na bočnim zidovima spoljnih guma

PROVERITE KOMPATIBILNOST TOČKOVA

TUBELESS spoljne gume zahtevaju i točkove koji su dizajnirani za vožnju bez unutrašnjih guma. Dakle, TUBELESS točkove.

Ukoliko Vaši točkovi nisu tubeless, možete napraviti konverziju. Kupite TUBELESS traku, koju treba da nalepite na felnu, celnom dužinom felne. Traka se kupuje u zavinosti od širine vaše felne, može biti od 15-16mm pa sve do 45mm širine.
Ukoliko je vaš točak 30mm, najbolje će mu leći traka od 33mm, dakle 3mm šira nego unutrašnja širina felne. Kada krećete sa lepljenjem, treba krenuti 15ak cm pre rupe ventila, a kada završavate, treba završiti 15ak cm posle rupe ventila. Dakle, tu postoji preklapanje od oko 30ak cm.

montaza tubeless
Izgled i montaža tubeless trake na točak – felnu.

KORISTITE ODGOVARAJUĆU DUŽINU VENTILA

Čisto da vam olakšamo – TUBELESS ventili izgledaju isto kao PRESTA – FRANCUSKI ventili i dolaze u više različitih dužina. Kao i jezgro PRESTA ventila, i jezgro TUBELESS ventila se vadi i na sebi ima navoj.

Kako montirati ventil – Zasečete traku u obliku slova X, na mestu gde se nalazi rupa za ventil (Sećate se da smo preko nje zalepili traku). Nije potrebno praviti veliku rupu, već treba zaseći jako malo, pa nakon toga gurnete ventil kroz rupu. Pustite ga da on sam napravi rupu kolika mu je potrebna, bolje je nego da vi napravite preveliku – pa da tu izlazi vazduh. Kada gurnete ventil kroz rupu, imate maticu koja se šrafi na ventil sa spoljne strane. Ona služi da dobro zategne taj ventil iznutra za felnu i traku koja je nalepljena, kako tu ne bi imalo prostora za prolazak vazuha.

tubeless ventili
Tubeless ventili.

NE ZABORAVITE TUBELESS SEALANT

TUBELESS SEALANT – ZAPTIVAČ – MLEKO ZA TUBELESS. Ovo je zapravo najbitniji deo TUBELESS sistema.

Mleko možete da sipate prilikom montaže spoljne gume, u samu spoljnu gumu, ili nakon montaže spoljne gume, tako što izvadite jezgro ventila i kroz njega sipate.

Ukoliko mešate brendove – proizvođače mleka, obratite pažnju na to da imaju isti hemijski sastav – da su napravljeni na istoj bazi. Neki sealanti se međusobno ne trpe, pa ne želite da tako nešto imate u svojim gumama.

Ukoliko menjate mleko za neko totalno drugo, koje nema isti sastav, spoljnu gumu operite vodom i sapunom, kao i felnu (traku na felni zapravo), pa tek onda sipajte drugo mleko.

Mleka za tubeless imaju rok trajanja. Mleko se vremenom suši i potrebno je dodati novu količinu. Količina koja je potrebna da bude u tečnom stanju u gumi zavisi od guma koje vozite, kao i od mleka koje koristite. Najbolje je pročitati uputstvo na samom pakovanju mleka kako bi znali koje količine da sipate. Nove količine treba dodati na 4-6 meseci. Gume koje se koriste na višim temperaturama – uzane gume isključivo vožene na asfaltu – trebaće dodavanje mleka brže nego gume na nekom MTB biciklu.

Ukoliko montirate nove gume – one će da upiju jedan deo tubeless mleka. Količina označena na pakovanjima se odnosi na to koliko tečnog mleka treba imati u spoljnoj gumi. Ukoliko sipate 100ml a guma upije 50, treba dodati još 50.

tubeless sealant
Tubeless mleko.

ALAT KOJI VAM JE POTREBAN

Ok, završili smo priču o kompatibilnosti, montaži, količini mleka..

Za pumpanje TUBELESS guma, ukoliko nemate kompresor, možete kupiti TUBELESS kompresor ili TUBELESS pumpe, koje imaju rezervoar koji se pumpa, pa se sav napumpan vazduh odjednom oslobađa u gumu.

Trebaće vam i plastični montirači za montažu spoljnih guma, pošto je prag tolerancije jako mali, i nije uvek lako montirati tubeless gumu na felnu / točak.

Ne bi bilo loše da imate alat za vađenje jezgra ventila i alat za ubrizgavanje sealanta kroz ventil. Ali, te dve stavke možete izbeći ukoliko sealant sipate direktno u spoljnu gumu prilikom njene montaže na felnu / točak.

tubeless alati

STVARI KOJE TREBA PONETI KADA ODETE NA VOŽNJU

TUBELESS nije savršen sistem, pa trebate biti spremni na sve moguće situacije. Jedna stvar koju bi mi preporučili je dobra stara unutrašnja guma. Za svaki slučaj.

Da, znamo, odradili ste ovoliki posao i uložili puno novca u implementaciju TUBELESS sistema, ali upravo ta unutrašnja guma može da bude ono što će vas dovesti do kuće.

Mleko treba da se pobrine za mala oštećenja, rupa od trna, pa možda čak i šrafa ili eksera. Ali, sistem nije imun na veća oštećenja. Rupe veće od 4-5mm će mleko teško da zakrpi. Zato kod sebe trebate imati komplet za popravku tubeless guma, tzv. „crvića“ kog ćete sa alatom ugurati u rupu i sprečiti curenje vazduha, a onda će se mleko pobrinuti za zaptivanje iznutra. Naravno, treba imati i ručnu pumpu, ili CO2 patronu, kako bi gumu ponovo napumpali.

Ako želite da budete baš dobro opremljeni i imate prostora, možete sa sobom da ponesete i alat za vađenje jezgra ventila kao i 100ml mleka, da se nađe.

ISPROBAJTE SISTEM BEZ MLEKA

U redu, sada već znate osnove funkionisanja sistema, koji je alat potreban, kako se montira, kako rešiti veća oštećenja..

Ali, ne postoji pravilo koje vas sprečava da pre stavljanja mleka – isprobate sistem. Možete da montirate spoljnu gumu „na suvo“ i isprobate da li je sve na svom mestu, provozate bicikl par stotitna metara čisto da se uverite da sve funkcionište kako bi trebalo. Nakon toga samo izvadite jezgro ventila i ubrizgate mleko u sistem. Samo to ne ostavljajte za poslednji trenutak.

P.S. Tubeless sistem sa mlekom uvek ostavite da „odstoji“ 24h pre nego što odete na vožnju. Bolje nego da problem uočite tek kada ste na sredini vožnje.

mucoff
MUCOFF artikli za TUBELESS sisteme.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *